06 • 03 • 2015

AS „Latvijas valsts meži” nopelnījusi 76,9 miljonus eiro

Jaunaudze

Aizvadītajā gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 275,1 miljonu eiro, bet peļņa bija 76,9 miljoni eiro, liecina AS „Latvijas valsts meži” (LVM) neauditētais gada pārskats.

„2014. gads bija veiksmīgs – gan uzņēmumam, gan arī meža nozarei kopumā. 2014. gadā LVM izdevās sasniegt uzņēmuma vēsturē lielāko jaunaudžu kopšanas apjomu – turpat 40 tūkstošu hektāru. Tas ir nozīmīgs ieguldījums nākotnes mežu kvalitātē un to straujākā augšanā,” vērtē LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks, norādot, ka labi izkoptā audzē, salīdzinot ar nekoptu mežu, ikgadējais koksnes pieaugums var būt pat trīs reizes augstāks.

LVM kopējie ieņēmumi 2014. gadā pārsniedz budžetā plānoto par 18,5 miljoniem eiro, ko galvenokārt noteikusi augstāka koksnes pārdošanas cena. Krītoties dīzeļdegvielas cenām, samazinājās mežizstrādes izmaksas, kā arī koksnes transportēšanas izmaksas, kas pozitīvi ietekmēja uzņēmuma peļņas rādītājus.

2014. gadā AS „Latvijas valsts meži” ir atjaunojusi mežu 18,8 tūkstošu hektāru platībā. Jaunaudzes koptas 39,9 tūkstošu hektāru platībā ar stratēģiskajā plānā paredzēto periodiskumu un intensitāti.

„Tirgus tendences nodrošināja stabilu LVM galveno sortimentu – skuju koku zāģbaļķu, lapu koku zāģbaļķu un finierkluču – cenas, ko mūsu pircēji pārstrādāja gatavos produktos un realizēja pasaules tirgū. Salīdzinoši sliktāka situācija bija enerģētiskās koksnes jomā, kur silto ziemu ietekmē bija vērojams zems pieprasījums un salīdzinoši zemas cenas. Īpašs izaicinājums uzņēmumam 2014. gadā bija, ņemot vērā sarežģītos laika apstākļus, nodrošināt koksnes piegādes klientiem, ievērojot saskaņotos piegāžu grafikus, kas kopumā izdevās veiksmīgi,” vērtē Roberts Strīpnieks.

2014. gadā ekspluatācijā nodoti 297 km meža autoceļu, no kuriem 119 km ceļu rekonstruēti un 177 km uzbūvēti no jauna. Minētie ceļi iekļauti uzņēmuma bilancē, un to būvniecībā investēti 19,5 miljoni eiro.

Roberts Strīpnieks atklāj, ka pērn uzņēmums kopš tā dibināšanas sasniedza  lielāko apjomu stādu eksportā – 8,8 miljoni stādu. „Tas sasniegts, pateicoties mērķtiecīgām investīcijām stādu audzēšanas tehnoloģijās un to kvalitātē. Mūsu galvenie ārvalstu tirgi ir Zviedrija, Igaunija, Somija un Lietuva,” stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.