10 • 12 • 2014

Izdota Medību infrastruktūras rokasgrāmata

AS „Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Latvijas mednieku organizacijām  izdevusi „Medību infrastruktūras rokasgrāmatu”, kura jau uzsākusi ceļu pie savas auditorijas – Latvijas mednieku kolektīviem.

Cilvēka darbība ietekmē dabas pašregulācijas spējas, bet dabiskie procesi tiek pakārtoti cilvēka saimnieciskajām interesēm. Tas nereti noved pie konfliktsituācijām, ko izraisa savvaļas dzīvnieki, nodarot postījumus dažādām tautsaimniecības nozarēm. Līdz ar to viens no medību saimniecības svarīgākajiem uzdevumiem mūsdienās ir vides, ekonomisko un sociālo interešu līdzsvarošana. Papildus tam medību saimniecības uzdevums ir saglabāt medības kā vēsturisku, uz tradīcijām balstītu nodarbi, jo starp pārdomāti organizētu medību saimniecību un pārējām sabiedrības interesēm pretrunu nav.

Viena no būtiskākajām lietām, kas liecina par attīstītu un mūsdienīgu medību saimniecību, ir pārdomāta medību infrastruktūra. Rokasgrāmatā atradīsiet medību torņu, meža dzīvnieku barotavu un piebarošanas lauku, laipu, šaušanas stigu un stāvvietu plānošanas un ierīkošanas nosacījumus un uzturēšanas principus.

Medības var notikt arī bez medību infrastruktūras izveides, taču tās esamība ievērojami atvieglo medību procesu un lielā mērā nodrošina tā efektivitāti. Pārdomāti veidota medību infrastruktūra nodrošina iespēju medīt selektīvi, tādējādi veicinot pareizu medījamo dzīvnieku populāciju struktūru, kas savukārt ir viena no galvenajiem nosacījumiem, lai samazinātu dzīvnieku nodarītos postījumus lauksaimniecībai un mežsaimniecībai.

Medību infrastruktūras rokasgrāmatas elektronisko versiju skatīt šeit.