13 • 11 • 2014

Putni, kurus vēl var ieraudzīt

Samērojot ar iepriekšējo mēnesi, putnu daudzums Latvijā, protams, jau uzkrītoši samazinājies, bet acīgs klausītājs un vērotājs noteikti ieraudzīs vēl ne vienu vien sugas pārstāvi.

Joprojām ir ieraugāmi un saklausāmi gan mūsu nometnieki, gan klejotāji putni, gan dažādi caurceļotāji un no citurienes šurp atlidojušie ziemotāji, kuriem Latvija ir siltās zemes. Tāpat acīs var patrāpīties arī pagaidām vēl neaizlidojušie gājputni un tie gājputnu sugām piederīgie pārstāvji, kuri nemaz negrasās doties prom.

zosis  Latvija redzamas un dzirdamas g k  caurcelosanas laika pavasari rudeni IMG 5564 17

Attēlā: Zosis Latvijā caurceļošanas laikā

Šajā gada laikā parasta parādība ir putnu kompānijas. Visbiežāk pamanāmi dažādu ūdensputnu un zvirbuļveidīgo mazputniņu pulciņi.

Joprojām dažādos ūdeņos Latvijā (īpaši Kurzemē) redzami gājputni ziemeļu gulbji – gan vietējie, gan caurceļotāji. Viņi uzkrītoši izceļas ar savām skaļajām balsīm. Kad sāks aizsalt dīķi, ezeru un upju seklās piekrastes, šo putnu kļūs mazāk, tomēr daļa atradīs neaizsalstošas vietas, kurās mēģinās pārziemot.

ziemelu gulbis - gajputns bet neliela skaita ziemo ari Latvija IMG 5883 74

Attēlā: Ziemeļu gulbis – gājputns, bet nelielā skaitā ziemo arī Latvijā

Gandrīz to pašu var teikt par laučiem – iztālēm pīlēm līdzīgiem dzērvjveidīgo kārtas putniem. Tiesa, tie uzvedas nesalīdzināmi klusāk par ziemeļu gulbjiem.

laucis - migrants bet dala putnu paliek ziemot neaizsalstosos udenos  Latvija  IMG 1483

Attēlā: Laucis – migrants, bet daļa putnu paliek ziemot neaizsalstošos ūdeņos Latvijā

Aukstajā sezonā pulciņos dzīvo klejotāji svilpji jeb sarkankrūtīši. Daļa pie mums ligzdojušo svilpju rudeņos aizceļo no Latvijas, taču mazāk šo putnu nekļūst, jo citi atceļo šurp no ziemeļiem.

svilpis jeb sarkankrutitis - gan nometnieks gan klejotajs IMG 4076

Attēlā: Svilpis jeb sarkankrūtītis – gan nometnieks, gan klejotājs

Ķeģi mūsu valstī neligzdo, bet tie itin kuplā skaitā rudeņos un pavasaros caurceļo Latviju. Ja pietiek barības, daudzi paliek pārziemot un vienmēr uzturas paprāvos bariņos.

kegis - Latvija caurcelotajs rudeni pavasari IMG 2879 2

Attēlā: Ķeģis – Latvijas caurceļotājs

Nekāds retums, protams, nav arī tie putni, kuriem aukstajā sezonā tīk dzīvot pa vienam, teiksim, dzeņveidīgie jeb dzilnveidīgie. Dzeņi un dzilnas ir nometnieki, tomēr daļa dižraibo dzeņu dažu rudeni mēdz paklejot.

dzeni - izteikti nometnieki bet dala dizraibo dzenu attela dazuruden paklejo IMG 7395

Attēlā: Dzenis – izteikts nometnieks, bet daļa dižraibo dzeņu dažuruden paklejo

Šajā – ziemas gaidu – periodā ne vienas vien sugas spalvainos lidoņus var paveikties ieraudzīt arī tur, kur citā laikā tie neuzturas. Putniem tagad svarīgākais, lai pietiekamā daudzumā būtu pieejama barība.