15 • 09 • 2014

Jaunas sugas Latvijā – šīs vasaras pārsteigumi

Šī gada vasara bijusi īpatniem dabas procesiem bagāta – meteoroloģiskie apstākļi labvēlīgi izrādījušies ne vien sēņu mīļotājiem, bet arī daļai kukaiņu sugu. Latvijā šogad ir atklātas (diferencētas) trīs jaunas kukaiņu un viena zirnekļu suga!

Mūsu tā jau krāšņo dabu šogad papildinājuši tādi kukaiņi kā dzelkņmuša (Clitellaria ephippium) un skolija (Scolia hirta), kā arī augustā atklāta vēl viena jauna suga – sienāzis Bicolorana bicolor.  Latviskais nosaukums tam vēl nav piešķirts, taču, tulkojot no latīniskā nosaukuma, varētu tikt dēvēts par "divkrāsaino". Suga Latvijā  iepriekš nav konstatēta, bet iespējams pie mums mīt jau sen.

sienazis matite2

Attēlā: Bicolorana bicolor ir viegli sajaucama ar citām sugām, piemēram, ar Conocephalus discolor.

Tāpat šogad pirmo reizi diferencēta arī spilgtā zirnekļu suga – mārīšzirneklis (Eresus sandaliatus), kas savu nosaukumu ieguvis, pateicoties mārītēm līdzīgajam, sarkanajam vēderam ar četriem lieliem, melniem, kā arī diviem mazākiem punktiem.

Lai gan daļai jau ierasto kukaiņu – spārēm, lapsenēm, siseņiem, sienāžiem un mušām – šī gada specifiskie meteoroloģiskie apstākļi izrādījušies labvēlīgi, priecējoši maz šovasar bija asinssūcēju kukaiņu – odu un dunduru. Vai ievērojāt, ka šogad maz arī to vaboļu, no kurām jaunā zirnekļu suga aizguvusi skaisto vēdera krāsojumu, t. i. mārīšu?

Gaidīsim, kādus pārsteigumus daba mums sagādās rudenī!

Informāciju sagatavoja LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432