06 • 08 • 2014

Palīdzīga roka mazajiem lidoņiem

No būrīšos ligzdojošiem mazputniņiem vairāk par vienu reizi ik gadu ligzdo visi mājas un lauku zvirbuļi, lielās zīlītes, arī daļa zilzīlīšu, meža zīlīšu, cekulzīlīšu, purva zīlīšu un erickiņu. Šiem lidoņiem jaunu pēcnācēju radīšanai vajadzīga arī Tava palīdzība!

Būrīšos ligzdojošie putni pirms kārtējās ligzdošanas paši neizmet no mājvietas iepriekšējā perēkļa materiālu, bet vij jaunu ligzdu tieši uz vecās ligzdas paliekām. Lai viņiem nebūtu jādarina jauns perēklis uz iepriekš izmantotā, cilvēkiem jāpalīdz – mazputniņu būrīšus vasarā vismaz vienu reizi vajadzētu iztīrīt, izņemot no tiem visu saturu. Taču atceries – ķeroties pie šī darba pirms ligzdošanas sezonas beigām, vispirms allaž noteikti jāpārliecinās, ka saturā nav olu, putnēnu, dējošas vai perējošas mātītes!

IMG 38371

Rudenī pēc ligzdošanas sezonas beigām būrīši ir jāiztīra atkārtoti. Ja tas netiks izdarīts,  nākamajā gadā būrītis var kļūt ligzdotājiem bīstams, jo jaunā ligzda atradīsies augstāk  nekā vēlams – pārāk tuvu skrejas atvērumam, tādejādi topot vieglāk aizsniedzama olu un putnēnu kāriem plēsīgajiem zvēriem (pirmkārt, caunām un kaķiem). Bet arī tad, ja tie ligzdotājiem pāri nenodarīs, būrīša neiztīrīšanai būs negatīvas sekas – pāris gadu laikā tas piepildīsies līdz skrejai un kļūs putniem turpmāk neizmantojams.

Strazdu bari jau pametuši Latviju un aizlidojuši uz „veco” Eiropu, kur nu mielojas ar rietumu un dienvidrietumu labumiem. Tikai šo būrīšos mītošo putnu  būri nav obligāti jātīra, jo daļu no pamestajiem bērnu lološanai tagad izmanto svīres, bet nākamajā pavasarī, kad mājas strazdi atgriezīsies, viņi savus mājokļus iztīrīs paši, pirms ierīkos tajos jaunus perēkļus.

Bet, ja reiz mūsu strazdi aizlidojuši, kas tad ir tie, kuri pulkos lidinās pa Latvijas dārziem?! Kā ik gadu, jau pirms Jāņiem pie mums no aukstākām zemēm, kurās ligzdojuši, ieradās pirmie mājas strazdi – sirotāji.  Laikam ritot to kļūst aizvien vairāk, viņu pulki – lielāki ... Mūsu ķirši taču jau ir tik bezgala garšīgi!

Informāciju sagatavoja LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432