16 • 07 • 2014

Šīsvasaras melleņu raža

Aptaujātie AS „Latvijas valsts meži” vides speciālisti ievērojuši, ka šogad mellenes nogatavojušās ātrāk nekā citus gadus, pieņemšanas punkti jau darbojas, netrūkst arī cilvēku, kas ogas lasa nodošanai.

Dienvidkurzemes reģiona vides plānošanas speciāliste Solvita Reine, dodoties aplūkot, kā klājas melnajiem stārķiem, allaž paskatās arī zem kājām. Diemžēl viņa atzīst, ka ogu šogad ir mazāk nekā citus gadus, un tās ir sīkākas.

Austrumvidzemes reģiona vides plānošanas speciālists Kaspars Liepiņš apsekojis izslavētos Smiltenes puses mežus un arī ievērojis, ka ogas varētu būt lielākas un ceri nav ogu pilni.

Gunta Krastiņa no Rietumvidzemes reģiona ziņo, ka jau meža zemeņu bijis maz, un avenes arī būšot pasīkas, gluži tāpat kā mellenes.

Zemgales pusē stāvoklis līdzīgs – ogu nav tik daudz, kā citreiz – ziņo vides speciāliste Sandra Galiņa, taču pacietīgākie bez meža veltēm nepalikšot.

Latgales pusē stāvoklis līdzīgs, stāsta vides speciāliste Sandra Līckrastiņa, taču, ja vairāk pastaigā pa mežu, var atrast kādu laukumiņu, kur ogas varētu lasīt ar prieku.

Skumjas ziņas pienāk arī no Melleņu paradīzes – mežiem pie LVM atpūtas centra „Spāre”. Tur vēl pagājušajā gadā Irēna Lubiņa spaini melleņu pielasīja vēl pirms darba dienas sākuma, tagad tas prasa divas dienas.

Vai var lasīt mellenes ar t. s. kombainu?

Vides plānošanas vadītāja Laila Šica atzīst, ka valsts mežā nav aizliegts melleņu lasīšanā izmantot palīglīdzekļus, tā saukto melleņu kombainu, tikai jāraugās, vai neatrodaties kādā dabas liegumā, kur tas var būt aizliegts.

Vides speciāliste Sandra Galiņa arī pati kādreiz ir izmantojusi šo palīglīdzekli, taču tikai tad, kad ogas ir gatavas un to ir daudz, tad kombains nenorauj lapas un nenodara pāri ogu krūmiņam.

Tomēr, lasot mellenes, izvērtējiet, vai ir vērts izmantot kombainu – ietaupītais laiks būs jāpavada, ogas pārlasot.